Procene Eurostata za drugi kvartal ove godine

Porasli BDP i zaposlenost u EU i u evrozoni

AnalizaEUU fokusuVesti

17.8.2022 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Porasli BDP i zaposlenost u EU i u evrozoni Porasli BDP i zaposlenost u EU i u evrozoni
U drugom tromesečju ove godine BDP je porastao za 0,6 odsto, kako u evrozoni, tako i u Evropskoj uniji, u poređenju sa prethodnim kvartalom,... Porasli BDP i zaposlenost u EU i u evrozoni

U drugom tromesečju ove godine BDP je porastao za 0,6 odsto, kako u evrozoni, tako i u Evropskoj uniji, u poređenju sa prethodnim kvartalom, procena je Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

U izveštaju se dodaje da je u prvom tromesečju BDP porastao za 0,5 procenata u evrozoni i 0,6 odsto u EU. U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, desezonirani BDP je u evrozoni povećan za 3,9 procenata i za četiri odsto u EU u drugom tromesečju, nakon rasta u prethodnom kvartalu od 5,4 procenata u zoni evra i 5,5 odsto u EU.

Tokom drugog kvartala BDP u Sjedinjenim Američkim Državama je smanjen za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal (nakon -0,4 procenata u prvom tromesečju). U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, BDP je povećan za 1,6 odsto, nakon rasta 3,5 procenata u prethodnom tromesečju.

Broj zaposlenih povećao se za 0,3 odsto i u evrozoni i u EU u drugom kvartalu, u poređenju sa prethodnim tromesečjem. U prvom kvartalu je zaposlenost porasla za 0,6 procenata u evrozoni i za 0,5 odsto u EU.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, zaposlenost je porasla za 2,4 procenata u evrozoni i za 2,3 odsto u EU u drugom kvartalu, nakon rasta od 2,9 procenata u zoni evra i 2,8 odsto u EU u prvom tromesečju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...