zaposlenost i dalje na visokom nivou

Recesija u Novom Zelandu

SvetVesti

15.6.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Recesija u Novom Zelandu Recesija u Novom Zelandu
Novi Zeland je ušao u tehničku recesiju pošto se ekonomija ove zemlje ponovo smanjila u prvom kalendarskom kvartalu, pokazali su podaci u četvrtak. To... Recesija u Novom Zelandu

Novi Zeland je ušao u tehničku recesiju pošto se ekonomija ove zemlje ponovo smanjila u prvom kalendarskom kvartalu, pokazali su podaci u četvrtak. To smanjuje rizik da će centralna banka morati da dodatno poveća kamatne stope, ali istovremeno ugrožava šanse za reizbor sadašnje vlade.

Bruto domaći proizvod (BDP) odgovarao je ranijim očekivanjima analitičara o smanjenju od 0,1 odsto u martovskom kvartalu, ali je bio znatno ispod prognoze Rezervne banke Novog Zelanda (RBNZ) o rastu od 0,3 odsto. Štaviše, i BDP iz četvrtog kvartala prošle godine revidiran je na -0,7 odsto sa prethodnih -0.6 odsto, piše Reuters.

Novozelandski dolar je pao za 0,2 odsto na 0,6197 američkih dolara nakon objave ovog podataka.

Slabost u privredi ogleda se u smanjenju proizvodnje u polovini industrije u zemlji, prema podacima Statističkog zavoda Novog Zelanda. Rast je ugrozio uticaj dva velika ciklona i bujične poplave u Oklandu u januaru i februaru.

„Jasno je da privreda Novog Zelanda gubi zamah“, rekao je viši ekonomista Westpac-a Majkl Gordon (Michael Gordon) u svojoj belešci. Ono što ostaje da se vidi je da li su se stvari dovoljno usporile da nas vrate na nisku i stabilnu inflaciju. S druge strane, zaposlenost je i dalje jaka.

Međutim, dok recesija ostaje tehnička nakon dva uzastopna kvartala kontrakcije, ona je postala značajno političko pitanje dok se Novi Zeland približava izborima u oktobru, a birači se bore sa višim životnim troškovima.

Inflacija na Novom Zelandu je 6,7 odsto, što je znatno iznad ciljnog opsega centralne banke od 1,0 do 3,0 procenta.

Centralna banka je obrazložila da pokušava da izazove recesiju kako bi obuzdala inflaciju svojim najagresivnijim pooštravanjem monetarne politike od 1999. godine, kada je uvedena gotovinska stopa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...