Direktor IEA kritikovao gašenje nuklearki i oslanjanje na ruski gas

Birol: Evropa napravila dve monumentalne greške

AnalizaSvetU fokusu

15.4.2024 13:35 Autor: Vladimir Jokanović 1

Birol: Evropa napravila dve monumentalne greške Birol: Evropa napravila dve monumentalne greške
Direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol kritikovao je Evropu zbog zaostajanja za Kinom i SAD nakon što je napravila „dve istorijski monumentalne... Birol: Evropa napravila dve monumentalne greške

Direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol kritikovao je Evropu zbog zaostajanja za Kinom i SAD nakon što je napravila „dve istorijski monumentalne greške“ u energetskoj politici, oslanjajući se na ruski gas i okretanje leđa nuklearnoj energiji.

Birol je za Financial Times rekao da evropska industrija sada plaća cenu za ove greške i da će Evropskoj uniji biti potreban „novi industrijski master plan“ kako bi se oporavila. Njegova ocena došla je u trenutku dok se lideri EU pripremaju da raspravljaju o ekonomskoj konkurentnosti bloka.

EU zaostaje za Kinom i SAD u oblastima poput proizvodnje čistih tehnologija zbog kombinacije opterećujućih regulativa i viših cena energije. Cene električne energije u EU su obično dva do tri puta više nego u SAD.

„Postojeće industrije, posebno teške industrije, suočavaju se, i suočavaće se, sa značajnom cenovnom nekonkurentnošću u poređenju s drugim velikim ekonomijama kao što su Kina i Sjedinjene Američke Države“, rekao je Birol.

U 2023. godini, EU je prvi put proizvela više električne energije iz vetra nego iz gasa. Gas iz Rusije ranije je činio više od 40 odsto snabdevanja u EU, ali je 2023. godine pao na 15 procenata uprkos porastu uvoza tečnog prirodnog gasa iz Rusije brodovima.

Zemlje poput Francuske, Mađarske i Češke su za nuklearnu energiju, ali druge članice EU, kao što su Nemačka, Austrija i Luksemburg, snažno su protiv, tvrdeći da su nuklearni projekti često podložni kašnjenjima i prekomernim troškovima, i da će trošiti novac bolje uložen u obnovljivu energiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...