U NEMAČKOJ PANDEMIJA PODSTAKLA GRAĐANE NA ŠTEDNJU

Domaćinstva troše manje, dok gradovi sele račune iz privatnih banaka

BankeLifestyleNovac

8.4.2021 14:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

Domaćinstva troše manje, dok gradovi sele račune iz privatnih banaka Domaćinstva troše manje, dok gradovi sele račune iz privatnih banaka
Mnogi građani Nemačke imaju više novca na računima nego pre pandemije, jer su trošili manje, a njihovi depoziti u bankama značajno su porasli. Ovaj... Domaćinstva troše manje, dok gradovi sele račune iz privatnih banaka

Mnogi građani Nemačke imaju više novca na računima nego pre pandemije, jer su trošili manje, a njihovi depoziti u bankama značajno su porasli. Ovaj trend bi trebalo da se nastavi i u tekućoj godini. Istovremeno, nemački gradovi povlače novac iz malih privatnih banaka, nakon što su izgubili milione zbog bankrota banke Greensill.

Prema podacima Bundesbanke, od januara 2020. do januara 2021. depoziti privatnih domaćinstava u bankama porasli su za 182 milijarde evra i sada iznose 1.730 milijardi evra“, navodi novinska agencija DPA pozivajući se na statistiku u mesečnom izveštaju za mart, prenosi Deutsche Welle.

U svojoj najnovijoj ekonomskoj prognozi ekonomski Institut Ifo sa sedištem u Minhenu procenio je povećanje ušteđevine u 2020. na 100 milijardi evra i pretpostavlja da je ta suma nastavila da raste u prvom kvartalu tekuće godine. Bankari veruju da će se trend povećanja štednje građana nastaviti barem u prva dva kvartala 2021.

Foto: Pixabay.com

Tokom pandemije građani su podizali značajno manje gotovog novca na bankomatima. Potražnja za gotovinom na mašinama opala je za oko 75 procenata, navodi IC Cahs, jedan od operatera, čijih je 20 odsto od 5.000 bankomata isključeno iz upotrebe.  

U poslednjih 12 meseci u bankama je takođe registrovan pad potražnje za gotovinom, kako tvrdi Commerzbank, između 10 i 15 odsto, navodi Welt am Sonntag. Pojačana potražnja za gotovim novcem zabeležena je na samom početku pandemije, kada je postojao strah da novca neće biti dovoljno, ali to je kratko trajalo. Kada je reč o potrošačkim kreditima, njihov broj je značajno smanjen, a smanjen je i nivo ulaska u minus na tekućim računima.

Kartica i bankomat
Foto: Pixabay.com

Stručnjaci veruju da će se pre ili kasnije građani vratiti uobičajenoj potrošnji, ali da će to ići postepeno, jer se ne može nadoknaditi sve što je propušteno, kao što su odlasci kod frizera ili u restorane. Očekuje se međutim porast potražnje za luksuznim i skupim putovanjima, kada to budu dozvolile epidemiološke prilike.

Za to vreme mnogi nemački gradovi podižu svoje depozite iz manjih privatnih banaka posle neprijatnog iskustva sa bankom Greensill u kojoj je propalo dve milijarde uloga. Gradić Poeking u Bavarskoj imao je pet miliona evra na računu u pomenutoj banci, a njegov gradonačelnik navodi da više neće ulagati u privatne banke, prenosi Brinkwire.

Evropska centralna banka
Foto: Pixabay.com

Nemački gradovi počeli su da se okreću bankama kao što je Greensill nakon što je Evropska centralna banka sredinom prošle decenije smanjila kamatne stope ispod nule u cilju stimulisanja potrošnje. Mnogi Nemci i bogati nemački gradovi našli su se u dilemi, da li da plate takse za luksuz čuvanja gotovine kod tradicionalnih štedionica ili da potraže primamljiviji dogovor među manje poznatim bankama sa filijalama u Nemačkoj.

Devet gradonačelnika i blagajnika najavilo je da će povući gradsku ušteđevinu iz komercijalnih banaka koje su odabrali kako bi izbegli plaćanje zateznih kamata na depozite i da će novac prebaciti u banke iza kojih stoji država. Prema navodima neimenovanih izvora nemački gradovi imali su ukupno oko 500 miliona ušteđevine u Greensillu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...