potpisan sporazum o saradnji SAD i Bugarske u oblasti nuklearne energije

Dva nova reaktora bugarske nuklearke Kozloduj koštaće oko 13 milijardi evra

BiznisEU

14.2.2024 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Dva nova reaktora bugarske nuklearke Kozloduj koštaće oko 13 milijardi evra Dva nova reaktora bugarske nuklearke Kozloduj koštaće oko 13 milijardi evra
Bugarski ministar energetike Rumen Radev izjavio je da očekuje da će dva planirana reaktora u nuklearnoj elektrani Kozloduj koja koriste tehnologiju AP1000 kompanije Westinghouse... Dva nova reaktora bugarske nuklearke Kozloduj koštaće oko 13 milijardi evra

Bugarski ministar energetike Rumen Radev izjavio je da očekuje da će dva planirana reaktora u nuklearnoj elektrani Kozloduj koja koriste tehnologiju AP1000 kompanije Westinghouse Electric koštati ukupno do 13 milijardi evra, prenosi ekonomski portal SeeNews.

Američka kompanija Westinghaouse Electric trebalo bi u martu da objavi izveštaj sa indikativnom cenom reaktora, rekao je Radev na potpisivanju sporazuma o saradnji u oblasti nuklearne energije između Sjedinjenih Američkih Država i Bugarske, 12. februara.

Sporazum o saradnji predviđa izgradnju nuklearnih postrojenja  u nuklearki Kozloduj, kao i razmenu ekspertize, tehnologije i istraživanja.

Radev je takođe rekao da očekuje da će projekat za dva nova reaktora omogućiti da cena struje bude ispod 65 evra po megavat-satu (MWh). Projektantska kompanija zadužena za taj posao, Nuklearna elektrana Kozloduj –  Novogradnja  (Kozloduy NPP-New Build) ranje je saopštila da je pet kompanija izrazilo interesovanje za izgradnju dva nova reaktora koji koriste tehnologiju Westinghouse Electrica AP1000 u nuklearki Kozloduj.

Bugarski parlament je u decembru odobrio vladin predlog da se u nuklearnu elektranu Kozloduj ubrizga do 1,5 milijardi leva (766,9 miliona evra) za izgradnju dva nova reaktora po tehnologiji AP1000.

Kozloduj, jedina nuklearna elektrana u Bugarskoj, trenutno koristi dva ruska reaktora VVER-1000 od po 1.000 megavata (MW) kojima dozvole za rad ističu 2027, odnosno  2029. godine.

  • Jj992

    14.2.2024 #1 Author

    Ne bas dobro resenje

    Odgovori

  • SALIMAR

    16.2.2024 #2 Author

    Čim se SAD umešala,ni malo mi se ne ne dopada..

    Odgovori

  • Faith

    18.2.2024 #3 Author

    Odmah se ulaze u nuklearku, nesto tu nije u redu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...