PORAST CENA NAFTE NA POČETKU 2021. GUBI ZAMAH Novo žarište virusa u Kini zaustavilo trend

SvetVesti

11.1.2021 09:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

PORAST CENA NAFTE NA POČETKU 2021. GUBI ZAMAH Novo žarište virusa u Kini zaustavilo trend PORAST CENA NAFTE NA POČETKU 2021. GUBI ZAMAH Novo žarište virusa u Kini zaustavilo trend
Cene nafte porasle su u prvih 10 dana 2021. godine za oko osam odsto, nakon odluke OPEC+ da praktično zadrži ograničenje dnevne proizvodnje, povećavajući... PORAST CENA NAFTE NA POČETKU 2021. GUBI ZAMAH Novo žarište virusa u Kini zaustavilo trend

Cene nafte porasle su u prvih 10 dana 2021. godine za oko osam odsto, nakon odluke OPEC+ da praktično zadrži ograničenje dnevne proizvodnje, povećavajući januarsku kvotu za simboličnih 75.000 barela, kao i zbog najave Saudijske Arabije da će dobrovoljno smanjiti spostvenu produkciju za milion barela dnevno.

Međutim, u ponedeljak ujutro (CET) 11. januara cene su pale za oko jedan odsto, jer je širenje korona virusa u Kini dovelo do novih zatvaranja i straha od pada potražnje u toj zemlji, koja je druga u svetu po potrošnji nafte, prenosi CNBC.   

U kontinentalnoj Kini zabeležen je najveći dnevni porast slučajeva zaraze Covid-19 u poslednjih pet meseci – 103, saopštile su u ponedeljak nacionalne zdravstvene službe. U provinciji Hebei koja okružuje Peking merama zatvaranja obuhvaćeno je 11 miliona ljudi. Epicentar novog talasa epidemije je glavni grad provincije Šijažuang, čiji stanovnici ne smeju da napuštaju mesto stanovanja.

Veći deo Evrope takođe je pod strogim merama ograničenja kretanja, na snazi su zabrane putovanja, a mnoga radna mesta i škole su zatvoreni. Iako su izgledi za povećanjem potražnje u kratkom roku opali, gubici na tržištu nafte obuzdani su najavom novoizabranog američkog predsednika Džo Bajdena (Joe Biden) o još jednom kriznom paketu finansijske pomoći.

Glavni optimizam na tržištu nafte i dalje dolazi od masovnih vakcinacija u mnogim zemljama što dugoročno obećava rast potražnje. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se u ponedeljak ujutro (CET) po ceni 52 dolara po barelu, a severnomorskom naftom Brent po ceni 55,50 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...