Na drugom "Paradajz festu" u Lebanu najbolje gazdinstvo Nikolić

Pobednički paradajz težak više od 1,5 kilograma

AgrobiznisBiznisSrbija

29.7.2022 15:56 Autor: Stanislav Stanišić 8

Pobednički paradajz težak više od 1,5 kilograma Pobednički paradajz težak više od 1,5 kilograma
Nagradu za najteži paradajz na nedavno održanom „Paradajz festu“ u Lebanu dobilo je Poljoprivredno gazdinstvo Nikolić iz Malog Vojlovca. Njihov plod imao je tačno... Pobednički paradajz težak više od 1,5 kilograma

Nagradu za najteži paradajz na nedavno održanom „Paradajz festu“ u Lebanu dobilo je Poljoprivredno gazdinstvo Nikolić iz Malog Vojlovca. Njihov plod imao je tačno 1.529 grama. Ponosan na dobijeno priznanje pobednik Žarko Nikolić u razgovoru za Biznis.rs objašnjava poreklo sorte.

„Težina od 1.529 grama nije nikakvo čudo jer ova sorta može da ide i do dva kilograma. Pošto se svake godine pomera granica pobednika očekujemo da će na sledećem festu biti primerak te težine. To je autohtona domaća sorta koja nije hibrid, karakteristične roze boje koja podseća na volovsko srce, opšte poznatu vrstu koja takođe dostiže težine veće od prosečnih“, kaže Nikolić.

Na pitanje koliko salate može da se napravi od pobedničkog paradajza, naš sagovornik procenjuje da bi to bio dodatak obroku za osam osoba.

Inače, celokupna proizvodnja poljoprivrednog gazdinstva Nikolić prostire se na površini od jednog hektara pod plastenikom, sa 30.000 korena, od čega se u sezoni nabere 150 tona paradajza. To je nešto više od proseka.

„Ova sezona je dobra, posebno kada se uzmu u obzir vremenski uslovi, jer je temperatura u plasteniku dostizala i 70 stepeni. Bez obzira na teške uslove za berbu u našem poljoprivrednom gazdinstvu sve je organizovano na porodičnom nivou, bez potrebe angažovanja dodatnih radnika“, objašnjava Žarko Nikolić.

On navodi značaj proizvođača paradajza sa teritorije opštine Lebane, jer se od proizvedenih količina na domaće tržište plasira 30 odsto, dok veći deo ide u izvoz, što je i glavni izvor prihoda poljoprivrednika.

„Kad god nema potrebe za uvozom proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom. Uz dobru godinu značajne količine idu u izvoz, što diktira i dobru otkupnu cenu koja sada na zadovoljstvo poljoprivrednika ide od 100 do 120 dinara“, prenosi Nikolić.

Naš sagovornik podseća na tešku prošlu godinu kada su se, zbog velike količine uvezenog paradajza, domaći proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom odlučili da na organizovanom protestu besplatno podele svoje plodove.

Žarko Nikolić takođe ističe da je usvojena njegova inicijativa za izgradnju pogona za preradu paradajza u Lebanu, u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, i najavljuje početak tog projekta za septembar.

  • TATJANA

    29.7.2022 #1 Author

    Ahahhahaha. Superrr

    Odgovori

  • VERA

    29.7.2022 #2 Author

    Cime ga zalivaju da toliko poraste?

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    30.7.2022 #3 Author

    Svaka čast na pobednikom paradajzu ali i količini zasadjenog paradajza.

    Odgovori

  • DANIJELA

    30.7.2022 #4 Author

    Jos da je ukusan bilo bi super.

    Odgovori

  • Milovan94

    31.7.2022 #5 Author

    Ja imam u mojoj bašti veci

    Odgovori

  • TINA

    31.7.2022 #6 Author

    Cestitam na tolikom paradajzu. Vrlo je pogodan za hotele I restorane

    Odgovori

  • MAJA

    2.8.2022 #7 Author

    Imamo ga u nasim bastama

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.8.2022 #8 Author

    Kakav hibrid!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...