Cene više nego na berzi

Privrednicima od EPS-a stižu različite ponude za cenu struje

BiznisSrbija

30.4.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privrednicima od EPS-a stižu različite ponude za cenu struje Privrednicima od EPS-a stižu različite ponude za cenu struje
Elektroprivreda Srbije ovih dana šalje ponude privrednicima za zaključenje novih ugovora, sa cenama koje su po prvi put šarene baš kao i one na... Privrednicima od EPS-a stižu različite ponude za cenu struje

Elektroprivreda Srbije ovih dana šalje ponude privrednicima za zaključenje novih ugovora, sa cenama koje su po prvi put šarene baš kao i one na berzi struje – s tom razlikom što je EPS i dalje skuplji od te iste berze.

Jasno je onda ko zarađuje na regulaciji cena, ali ostaje pitanje zašto domaćoj privredi, ali i građanima stavljamo na teret tuđe loše poslovne odluke, a i ko kupuje jeftiniju berzansku struju kad EPS snabdeva gotovo celu domaću privredu električnom energijom?

Kako kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS), završetak energetske krize u Evropi prouzrokovao je konstantan pad cena struje na referentnim berzama, počev od novembra prošle godine i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena u prvom kvartalu ove godine, čime je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena električne energije u Srbiji, piše Nova ekonomija.

Prva ponuda koju je EPS posle toga poslao glasila je na nekih 91 evro za megavatsat. To se u međuvremenu promenilo – nagore.

„Sada smo dobili ponudu sada od 94 i nešto evra po megavatsatu. Ali prvi put se dešava da privreda dobija različite cene. Neko je dobio 89, neko 84, neko i 97 evra. Tog dana kada vam pošalju ponudu, oni kao gledaju tržište. Šta to znači, da mi zavisimo od toga kog dana će oni da gledaju tržište i kada će da vam pošalju ponudu?“, kaže biznismen Zoran Drakulić.

Foto: Unsplash.com

Tržišno formiranje cena kako je EPS zamislio

Od političara do sada nismo čuli da će se cena struje formirati tržišno, dok je berza, iako je formirana u decembru 2022, trgovanje na dnevnom nivou počela tek prošle godine u julu. Zašto se i ranije privrednici nisu obavestili o tome kako će u doba visokih kamatnih stopa cene biti formirane i kako da eventualno pronađu druge dobavljače umesto EPS-a? Verovatno je odgovor na to pitanja jasan kada svi igrači na tržištu kažu da je najveći problem u poslovanju u Srbiji transparetnost.

Kako objašnjavaju iz PKS, imajući u vidu da od 1. maja ističu ugovori o snabdevanju koje je EPS zaključio po ograničenim cenama u skladu sa preporukama Vlade Srbije, a u cilju zaštite privrede u uslovima poremećaja na tržištu, Elektroprivreda Srbije je počela da ugovara snabdevanje „po tržišnim principima u uslovima konkurencije“.

„EPS nudi kupcima uslugu snabdevanja električnom energijom po cenama značajno nižim u odnosu na do sada ograničene cene od 119,67 evra po megavatsatu. Cene se formiraju na osnovu više faktora, a to su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i prilike na tržištu. Tokom pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem, Elektroprivreda Srbije nudi više opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama“, navode u PKS.

Prema podacima SEEPEX-a, srpske berze struje, prosečna cena trgovanja je u aprilu mesecu bila 62,23 evra po megavatsatu, i u proteklih 90 dana, kada se pogleda trgovanje na berzi, cena je uvek bila niža od 119,67 evra koliko je privreda sve to vreme plaćala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.