DRUGI MORATORIJUM VREDAN OKO MILIJARDU EVRA Više odlaganja za manje vredne kredite

BankeNovacSrbijaVesti

21.8.2020 16:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DRUGI MORATORIJUM VREDAN OKO MILIJARDU EVRA Više odlaganja za manje vredne kredite DRUGI MORATORIJUM VREDAN OKO MILIJARDU EVRA Više odlaganja za manje vredne kredite
Prema agregatnim podacima za bankarski sektor, drugi moratorijum na obaveze prema bankama prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost drugog... DRUGI MORATORIJUM VREDAN OKO MILIJARDU EVRA Više odlaganja za manje vredne kredite


Prema agregatnim podacima za bankarski sektor, drugi moratorijum na obaveze prema bankama prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost drugog zastoja u otplati obaveza iznosi skoro milijardu evra, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Srbije (UBS).

Kako je istaknuto, ovaj udeo veći je kod mikro i malih pravnih lica (71 odsto odnosno 62 odsto), dok je u segmentu srednjih i velikih preduzeća polovina njih odlučila da nastavi plaćanje obaveza.

Od građana koji koriste stambeni kredit, polovina se odlučila na moratorijum. Kod korisnika gotovinskih kredita, kreditnih kartica i minusa po tekućem računa taj udeo iznosi 84 odsto.

Kako je istakao generalni sekretar UBS Vladimir Vasić, potvrđen je trend da su mala i mikro preduzeća više izložena udaru krize uzrokovane pandemijom Covid-19, a takođe se vidi da je procenat prihvatanja moratorijuma veći kod korisnika kredita manje vrednosti.

Kroz dve faze moratorijuma, u martu i sada, ukupna podrška bankarskog sektora prevazilaženju krize izazvane pandemijom dostigla je vrednost od skoro 3 milijarde evra. Dodatna podrška pružena je i kroz kredite u garantnoj šemi u vrednosti od još 2 milijarde evra, navedeno je u saopštenju UBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...