Analitičari čekaju sastanak OPEC+ grupe

Cena WTI sirove nafte dostigla oko 107 dolara po barelu

SvetVesti

30.3.2022 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cena WTI sirove nafte dostigla oko 107 dolara po barelu Cena WTI sirove nafte dostigla oko 107 dolara po barelu
Cene sirove nafte tipa WTI u jednom trenutku su pale ispod 106 dolara, nakon što je došlo do pomaka u pregovorima između Rusije i... Cena WTI sirove nafte dostigla oko 107 dolara po barelu

Cene sirove nafte tipa WTI u jednom trenutku su pale ispod 106 dolara, nakon što je došlo do pomaka u pregovorima između Rusije i Ukrajine koji bi mogli ublažiti probleme u snabdevanju ruskom naftom. Takođe, na cenu je uticala slabija potražnja Kine, u kojoj su ponovo uvedene mere za suzbijanje pandemije virusa Covid-19, međutim, na današnjem trgovanju se ponovo beleži rast.

Na londonskom tržištu je cena barela u večernjem trgovanju u utorak bila niža 6,51 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 105,97 dolara. Međutim, u sredu cene ponovo rastu, pa je cena WTI nafte trenutno 107 dolara, dok je vrednost Brent sirove nafte 112,8 dolara po barelu, prema podacima sa OilPrice.

Na američkom tržištu u utorak se barelom trgovalo čak po 6,41 dolara nižoj ceni, od 99,55 dolara.

Trgovce su zabrinule mere suzbijanja korona virusa u Šangaju koje su pogodile potražnju za gorivom u Kini, što je dovelo do novog preokreta. Na Šangaj otpada oko četiri odsto kineske potrošnje nafte, objašnjavaju su analitičari kompanije ANZ Research.

Ograničenja su u toj meri smanjila potrošnju transportnih goriva u Kini da neke nezavisne rafinerije pokušavaju preprodati naftu koja bi im trebalo biti isporučena u naredna dva meseca, rekli su trgovci i analitičari, piše agencija Mina.

Tokom jučerašnjeg dana pažnja se preusmerila na sastanak ukrajinskih i ruskih pregovarača u Turskoj za koji je glavni ruski pregovarač rekao je da su razgovori bili „konstruktivni“.

Ukrajinska strana je predložila da u zamenu za sigurnosne garancije usvoji status neutralne zemlje, što bi značilo da neće pristupati vojnim savezima niti biti domaćin vojnim bazama.

„Cene nafte ponovo su pod pritiskom zbog očekivanja koja prate mirovne pregovore Ukrajine i Rusije, što bi moglo dovesti do ublažavanja sankcija“, rekao je direktor sektora za istraživanja u Nissan Securities Hirojuki Kikukava (Hiroyuki Kikukawa).

Sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu poremetile su snabdevanje naftom, što je podstaklo snažan rast cena, podseća Reuters.

Analitičari će u takvim uslovima pažljivo pratiti sastanak Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEC) i njenih saveznika, zakazan za ovu nedelju, na kome bi trebalo da razmotre proizvodnu politiku u maju.

Očekuje se da će OPEC+ potvrditi tek skromno povećanje proizvodnje, uprkos rastu cena zbog ukrajinske krize i pozivima Sjedinjenih Američkih Država i drugih potrošača da na tržište izbacuju više barela.

Ministri energetike Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ključnih članica OPEC+, rekli su da grupa proizvođača ne bi trebalo da se bavi politikom, otklonivši tako pritisak da nametnu sankcije Rusiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...