Srpsko tržište odlikuju visoke prepreke za ulazak mladih radnika

Bolji uslovi za rad na platformama, ali ima još puno prostora za unapređenje

AnalizaPoslovanjeSrbija

21.12.2022 10:58 Autor: Ljiljana Begović 0

Bolji uslovi za rad na platformama, ali ima još puno prostora za unapređenje Bolji uslovi za rad na platformama, ali ima još puno prostora za unapređenje
Wolt i Uradi-zaradi su najbolje rangirane platforme u 2022. godini, pokazuju rezultati izveštaja koji je predstavio Centar za istraživanje javnih politika pod nazivom „Fairwork... Bolji uslovi za rad na platformama, ali ima još puno prostora za unapređenje

Wolt i Uradi-zaradi su najbolje rangirane platforme u 2022. godini, pokazuju rezultati izveštaja koji je predstavio Centar za istraživanje javnih politika pod nazivom „Fairwork Srbija 2022: Standardi rada u platformskoj ekonomiji”.

Uprkos tome što su neke platforme dobile bolje ocene nego prošle godine, ima puno prostora za poboljšanje uslova dostojanstvenog rada i obezbeđenje pravičnosti platformske ekonomije u Srbiji.

Centar za istraživanje javnih politika predstavio je drugi izveštaj Fairwork za Srbiju u kojem su izloženi rezultati jednogodišnjeg istraživanja tokom koga je ispitivan trenutni status radnika na platformama Glovo, Wolt, CarGo, MrD i Uradi-zaradi u Srbiji, prema pet principa dostojanstvenog rada.

Izveštaj pokazuje napredak u postizanju pragova određenih principa dostojanstvenog rada u odnosu na rezultate prethodnog istraživanja, a to se posebno odnosi na uspostavljanje pravičnog zakonskog okvira za platformske radnike koji podržava dostojanstvene uslove rada, reguliše pravično zastupanje i doprinosi većoj zaštiti i bezbednosti radnika.

Najbolje ocenjene platforme dobile su šest poena (Wolt i Uradi-zaradi), a jedna je dobila tri poena (Glovo). Platforme su rangirane na skali od nula do 10 poena.

Foto: Unsplash.com

Koosnivač i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika Branka Anđelković istakla je da platformska ekonomija beleži konstantan rast podstaknut velikim interesovanjem za rad na digitalnim platformama koje je, između ostalog, rezultat strukturnih karakteristika tržišta rada u Srbiji. Naime, naše tržište odlikuju visoke prepreke za ulazak mladih radnika, kao i značajna stopa neformalnog rada.

“Za mnoge radnike platforme prestavljaju korak u pravcu održivih radnih aranžmana koji nude pristojnu zaradu i visok stepen fleksibilnosti van redovnog tržišta rada. Ipak, one takođe uskraćuju radnicima i mnoga prava koja bi trebalo da imaju ako se teži tome da platforme u potpunosti ispune postavljene kriterijume dostojanstvenog rada”, navela je Anđelković.

Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra i istraživač, rekla je da je sa usponom e-commerce usluga porasla tražnja za kuririma za dostavu robe, pa je prema podacima Infostuda na svako otvoreno radno mesto tokom 2021. i 2022. godine konkurisalo prosečno po 50 kandidata. Nedostatak raspoloživih kadrova diktira i nešto višu cenu radnog sata, pa je prosečna ponuđena neto zarada na ovom poslu bila između 500 i 650 evra.

Maja Kovač, istraživač Centra za istraživanje javnih politika, rekla je da je većina platformi mogla da dokaže da njihovi radnici zarađuju najmanje minimalnu zaradu nakon odbitka troškova. S druge strane, ugovori sa radnicima ne omogućavaju dostojanstvene uslove rada, a mnogi radnici ih i nemaju.

„U intervjuima sa radnicima zabeležili smo primere onih kojima je rad na platformi bio slamka spasa kada su izgubili posao i izvor pristojne zarade, ali i one koji su na ovom poslu doživeli razočaranje i ostvarili minimalne prihode spram uloženog rada“, istakao je Slobodan Golušin, istraživač Centra.

Zarade i uslovi rada na platformama za dostavu

Ove godine je većina platformi mogla da dokumentuje da radnicima obezbeđuje najmanje minimalnu zaradu nakon troškova. Međutim, samo dve platforme, Wolt i Uradi-zaradi, mogle su da dokažu da plaćaju radnicima najmanje egzistencijalni minimum.

Istraživanje pokazuje da su tri od pet posmatranih platformi – Wolt, Uradi-zaradi i Glovo kreirale i sprovode mere zaštite radnika od specifičnih rizika vezanih za rad, dok je Wolt pokazao da radi na razvoju bezbednosne mreže i poboljšanje radnih uslova koji prevazilaze specifične rizike vezane za rad. Tri platforme poseduju jasne politike i prakse koje uključuju osiguranje od nesreća i virusa covid-19 (Wolt i Glovo) koje štiti radnike od gubitka zarade usled bolovanja.

Kao i prethodne godine, rezultati pokazuju da je samo platforma Uradi-zaradi mogla da dokumentuje postojanje jasnih i transparentnih uslova rada dostupnih radnicima u svakom trenutku, uključujući i definisani rok za obaveštavanje radnika o potencijalnim izmenama uslova rada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...